Doelstellingen

Recreatie en ontspanning

20140906_103739.jpg

Ontspanning, leuke dingen doen en op vakantie gaan is voor mensen met psychische klachten niet vanzelfsprekend. Voor sommigen zijn de mogelijkheden binnen de leefomgeving beperkt, bijvoorbeeld wanneer iemand op het terrein van een psychiatrisch ziekenhuis woont. Anderen hebben niet voldoende financiële middelen of het zelfvertrouwen om iets recreatiefs te ondernemen. Vrouwe Stien is een uniek schip, speciaal voor mensen die zich herkennen in deze situatie. De kosten van een vaardag met Vrouwe Stien zijn zo laag mogelijk gehouden en er is altijd professionele begeleiding.

De vaardagen bieden ook gelegenheid tot andere activiteiten, zoals een mooie wandeling door één van de plaatsen waar het schip langs vaart of een bezoek aan een informatiecentrum in bijvoorbeeld de Biesbosch.

Vorming en educatie

De opvarenden leren van elkaar. Iedereen krijgt, naar vermogen, een taak van de schipper. Denk hierbij aan een tijdje aan het roer staan, de maaltijd bereiden, tafel dekken en het vastleggen van het schip. Door het geven van verantwoordelijkheden en regie, groeit het gevoel van zelfvertrouwen. Er is iets 'nieuws' gelukt!

Ontmoeting

Door het samenwerken en leven aan boord, al is het maar voor één dag, vormen de opvarenden een hechte groep. Regelmatig keren groepen -in steeds dezelfde samenstelling- terug voor een mooie tocht. Gezamenlijk wordt een jaar lang gespaard om weer een minivakantie op het water te beleven.

Werkproject

Na het vaarseizoen wordt het schip volledig schoongemaakt en wordt klein onderhoud uitgevoerd om het schip vaarklaar te maken voor het nieuwe seizoen. Deze werkzaamheden worden zo veel mogelijk gedaan met onze patiënten.