Sassenheim

Sassenheim

U kunt kiezen om over de Kagerplassen naar Warmond/Leiden te varen of over de Oude Rijn naar Alphen a/d Rijn/Woubrugge/Braassemermeer en via de Oude Wetering en de Huigsloot weer terug naar Sassenheim. In de Kagerplassen kan ook heerlijk worden gezwommen.
Vaartochten zijn mogelijk vanuit Sassenheim, in het mooiste plassengebied van Nederland.
De tochten vertrekken met de Vrouwe Stien allemaal vanuit Jachthaven Jonkman te Sassenheim, direct gelegen aan de Kagerplassen.

Dit gebied bestaat uit een groot aantal aaneengesloten plassen: Het Joppe, Warckerleede, Zweiland, Spijkerboor, de Kever, Kleipoel en het Koppel. Met daartussen de vele eilandjes, de groene weilanden en de diep gelegen polder landschappen omgeven door dijkjes, die de landerijen droog moeten houden. Een mooi groen gebied, afgewisseld met wat bestaande bebouwing en hier en daar wat kleinschalige industrie, gericht op het watertransport.

Vanaf de Kagerplassen is het mogelijk de tocht te vervolgen in zuidelijke richting naar Leiden via het water van De Zijl. Daarna kan men een keuze maken om o.a. naar het eindpunt van de Oude Rijn richting de Noordzee naar de haven van Katwijk aan Zee te varen.
Een andere mogelijkheid is de Oude Rijn stroomopwaarts te varen langs het dorp Hazerswoude richting Alphen a/d Rijn, de route te vervolgen om dan via Woubrugge op het Braassemermeer terecht te komen. Op het Braassemermeer is er de mogelijkheid om tegen betaling van havengeld, aan te leggen op een van de eilandjes ‘de Grote Hem’. In het vakantieseizoen zijn deze aanlegmogelijkheden beperkt door de vele recreanten met hun vaartuigen.
De vaartocht kan worden afgesloten door de route te vervolgen via de Ringvaart van de Haarlemmermeer en te eindigen in de thuishaven, net voorbij het Kaageiland.
De tijdsduur van deze route is afhankelijk van de openingstijden van de brug, maar komt uit tussen de drie tot ruim vier uur.

De Kaag route kan worden uitgebreid door de Ringvaart van de Haarlemmermeer langs Leimuiden richting van de Westeinderplassen te varen. Het is een grote waterplas gelegen aan de plaatsen Kuddelstraat en Aalsmeer. Op deze plas zijn er ook mogelijkheden om aan een van de eilandjes aan te meren, maar ook hier kan het druk zijn in het vakantieseizoen. Deze duur van deze verlengde route kunnen tot ongeveer zes uur uitlopen.

Een andere vaartocht die men kan maken is door Alphen a/d Rijn heen varen via het Aarkanaal en de sluizen bij Bilderdam, door het mooiste stukje rivier van Nederland, langs Leimuiden naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer, om vervolgens de tocht met het hier bovengenoemde traject af te ronden. Deze tocht duurt zeven tot acht uur. mogelijk duurt deze tocht wat langer ivm met wegverkeer dat over de bruggen rijdt, waardoor deze gesloten zijn voor waterverkeer.